Erik Hahrs Gata 2/ Munkgatan 20A-D,
 Västerås

Manfred 6 (Stora Westmannia)

Område
City
Typ
Kontor & bostäder
Totalarea
4 485 m²
Byggnadsår
1886-1888
Fastighet
Manfred 6
Adress
Erik Hahrs Gata 2/ Munkgatan 20A-D
722 12
 Västerås
Avstånd city
0 km
Våningar
5
Internet
Ja
Parkering
Ja
Område
City
Typ
Kontor & bostäder
Totalarea
4 485 m²
Byggnadsår
1886-1888
Fastighet
Manfred 6
Adress
Erik Hahrs Gata 2/ Munkgatan 20A-D
722 12
 Västerås
Avstånd city
0 km
Våningar
5
Internet
Ja
Parkering
Ja

Om fastigheten

Välkommen till anrika Manfred 6, enligt vår mening Västerås vackraste fastighet. Här sitter du bekvämt i nyrenoverade lokaler med generös takhöjd och härligt ljusinsläpp från stora fönsterpartier. Lokalerna och planritningen kan anpassas och byggas om vid behov och önskemål.

Huset Stora Westmannia byggdes under åren 1886–1888 när behovet av lokaler för offentliga inrättningar var skriande. Ett konsortium bildades på initiativ av Västmanlands läns hushållningssällskap, som köpte marken av Västerås stad på en offentlig auktion för 20 000 kr.

Den 1 oktober 1888 flyttade de första hyresgästerna in i det då största affärs- och bostadshuset i Västerås. Hyresgästerna var bland andra Västerås Sparbank, Västmanlands läns Sparbank och stadens postkontor, samt stadens bildade överklass.

Byggnaden var det första huset i Västerås med centralvärme, koksen som försåg huset med värme lastades in via luckor i huset från nuvarande Erik Hahrs gata.

Men platsen byggnaden står på har en lång historia av social och medicinsk omvårdnad av Västerås invånare. Redan år 1345 nämns Västerås Helgeandshus (Helige andens hus) som under medeltiden var en typ av kombinerat ålderdomshem och sjukhus i kyrkans regi.

Huset Stora Westmannia ritades av Stockholmsarkitekten A.G Forsberg.

Omgivning

Kontorsfastigheten är belägen mitt i city med utsikt över Svartån, ett stenkast från Vasaparken och endast ett par minuters gångavstånd från tågstation och bussterminal.

Service

Flertalet butiker, caféer, restauranger och gym finns i närområdet. Goda parkeringsmöjligheter för bilar och cyklar. Närmaste parkeringshus ligger ett stenkast från fastigheten.

Kommunikationer

Tågstation och bussterminal finns inom gångavstånd som skapar goda möjligheter för pendling. Härifrån går regelbundna tågavgångar till Stockholm, Örebro, Eskilstuna, Uppsala, Enköping och Sala. Flygbussen tar dig till Arlanda flygplats på en timme och tjugo minuter och Skavsta flygplats ligger ungefär en timmes bilfärd bort.

Kontaktpersoner

Video

Spela videoklipp

Fler bilder

Karta