Stora Gatan 42,
 Västerås

Lovisa 3

Område
City
Typ
Kontor
Totalarea
1 283 m²
Byggnadsår
ca 1850
Fastighet
Lovisa 3
Adress
Stora Gatan 42
722 12
 Västerås
Avstånd city
0 km
Våningar
4
Internet
Ja
Parkering
Ja
Område
City
Typ
Kontor
Totalarea
1 283 m²
Byggnadsår
ca 1850
Fastighet
Lovisa 3
Adress
Stora Gatan 42
722 12
 Västerås
Avstånd city
0 km
Våningar
4
Internet
Ja
Parkering
Ja

Om fastigheten

På Västerås huvudgata ligger fastigheten Lovisa 3 även kallad Sundinska Huset som byggdes av tobaksgrossisten Axel Teodard Sundin omkring 1850 som grossistens bostad och kontor. Huset är byggt i en så kallad Karl Johan-stil av en okänd arkitekt men brukar anses vara Per Axel Nyström som var en av tidens mest verksamma arkitekter. Bland Nyströms verk finns Gustavianska gravkortet i Uppsala domkyrka 1830 och inredningar i Stockholms slott så som Vita Havet.

Sundin föddes 1812 och flyttade till Västerås vid 20 års ålder. 1839 fick han överta Dittmers tobaksfabrik för att senare under sin framgång låta uppföra kvarteret Lovisa. A T Sundin var mycket aktiv i kommunfullmäktige och testamenterade ett stort antal av sina tillgångar 1882 till staden och dess folk, inklusive stadsparken som fortfarande ligger söder om byggnaden. Sundin donerade parken till staden med villkoret att parken inte får bebyggas.

Byggnaden är sedan 1988 förklarad som ett arkitektoniskt monument tillsammans med korsvirkeshusen och IOGT-husen. Byggnaden kan tillsammans med IOGT-huset sägas symbolisera den period av industrialisering av Västerås som inleddes vid 1800-talets mitt. IOGT-huset uppfördes av Sundin för att inrymma en tobaksfabrik.

Sundinska huset vilar på en grund av huggen granit med en stomme av tegel, fasaden är putsad med en slät puts och är avfärgad i en ljust gul kulör med gråa detaljer. Mitt på taket finns en åttkantig lanternin som användes som lusthus, lanterninen kröns av en karaktärsskapande vindflöjel i form av en drake.

År 1873 öppnade Upplands Enskilda Bank en filial i Sundinska huset, banken flyttade 1905 till Stadshotellet som då var under uppförande, sedan dess har bland annat fastigheten använts som stadsbibliotek & pastorsexpedition men är idag kontor och restaurang på fyra våningar.

Omgivning

Lovisa ligger belägen med fantastisk utsikt över Svartån och Stadsparken. Stadsparken tillkom när Sundin ville snygga till utsikten från sitt hus, han köpte upp marken och byggde en promenad park som han kallade Sundinska parken, när Västerås stad senare tog över parken 1894 döptes denne om till Stadsparken. Fastigheten är omgiven av ett brett utbud av restauranger, livsmedelsbutiker, salonger, shopping, hotell och nöjen.

Service

Gångavstånd till både gallerior, restauranger, livsmedelsbutiker.

Kommunikationer

Västerås välutvecklade infrastruktur gör staden lättillgänglig, oavsett om man reser med bil, tåg eller buss. Västerås centralstation är belägen endast en kilometer från fastigheten och erbjuder buss- och tågförbindelser till ett flertal städer i landet. Det är lätt att ta sig runt i staden via kollektivtrafik. Strax utanför fastigheten finns hållplats Storagatan som trafikeras av som samtliga stadsbussar som stannar på centralstationen. För bilresenärer är närmsta påfart till E18 belägen endast inom 2,5 kilometer från fastigheten, vilket motsvarar ca 3-4 minuters bilfärd. Med bil kan Västerås flygplats nås inom tio minuter.

Kontaktpersoner

Video

Spela videoklipp

Fler bilder

Karta