Nyhet

Verkstaden 22 nominerad till arkitekturpris i Västmanland 2023

Vi är stolta över att meddela att renoveringen av Verkstaden 22 har blivit nominerad till arkitekturpris i Västmanland 2023. Projektet att bevara och renovera den kulturskyddade fastigheten har varit en stor satsning för Imperia Fastigheter, med en investering på cirka 75 miljoner kronor. Resultatet har nu märkts av i form av en nominering i den prestigefyllda tävlingen.

Enligt juryn är Verkstaden 22 ”ett bra exempel på när ursprungliga värden och kvaliteter identifieras och omhändertas till att få nytt liv”. Svenska Metallverkens huvudkontor från mitten av 1950-talet har varsamt renoverats både exteriört och interiört och fungerar idag som gymnasieskola och kontor. Material, kulörer och konstverk utgör tillsammans en helhet som påminner om Metallverkens glansdagar. Ivar Johnssons skulpturgrupp familjen (1957) har också fått nytt liv och en ny placering mitt på en väl gestaltad grönskande entréplats.

Verkstaden 22 består av två byggnader på totalt 4000 kvadratmeter och ritades av Tore Bergqvist år 1954. Fastigheten har tidigare använts som Svenska Metallverkens gamla huvudkontor, men har nu totalrenoverats och bevarats för framtiden. Gymnasieskolan Jensen gymnasium och även Byggessen och NCC är några av hyresgästerna som flyttat in. Fasadbelysning och parkmiljön kring fastigheten har också fått ett ”stort lyft”.

Vi hoppas att Verkstaden 22 kommer att imponera på juryn och vinna arkitekturpriset i Västmanland 2023. Vi ser fram emot att få dela den här prestigefyllda utmärkelsen med alla de som har bidragit till projektet och gjort det till den vackra och välbevarade fastighet det är idag.

Läs mer om tävlingen här