Nyhet

Spännande planer för Slottsträdgården

Imperia Fastigheter planerar bostäder i Slottsträdgården. Om byggnadsnämnden godkänner planen kommer 39 hyreslägenheter att byggas intill parken. – Vi vill få liv i området, säger VD Niclas Ericsson.

Sedan Imperia Fastigheter övertog fastigheten Slottsträdgården 2 har det diskuterats hur området och parken intill länsstyrelsen kan väckas till liv.

Planen är att bygga ett trekantigt hus i fem våningar som ska rymma 39 hyreslägenheter (ettor till fyror). Huset ska ligga mellan länsstyrelsen och Slottsparken, med närhet till både city och centralstation. Det kommer inte att ta någon yta från själva parkområdet.

Husets arkitektur och placering är noga uträknat. Den triangelliknande formen och antalet våningsplan är anpassat för att huset sett från slottet eller Södra Ringvägen inte ska störa vyerna. För att minska påverkan av buller för de boende kommer lägenheterna vändas bort från järnvägsspåret.

Parallellt med lägenhetsbygget är planen att rusta upp parken och göra den mer tillgänglig för västeråsarna.

– Idag är parken ganska mörk och skum. Genom att rusta upp parken skulle vi kunna återskapa en inbjudande och vacker slottspark, tillgänglig för västeråsarna, säger Niclas Ericsson.

Nu väntar arbetet med en detaljplan för de nya bostäderna vid Slottsträdgården. I regeln tar det sedan runt två år innan politikerna i byggnadsnämnden kan andra den nya planen.

Imperia Fastigheters förhoppning är att byggnationen ska kunna påbörjas så snart som möjligt.

– Vi ser fram emot att få påbörja arbetet så snart som möjligt, avslutar Niclas Ericsson.