Nyhet

Anrika Stora Westmannia lyser upp city

Imperia Fastigheter arbetar aktivt för att bevara Västerås anrika fastigheter och skapa ett mer levande city. Vår senaste satsning är ljussättningen av Stora Westmannia, som kommer att invigas i samband med den digitala Kulturnatten.

Från och med imorgon lördag den 18 september kl. 20.00 kommer den anrika byggnaden Stora Westmannia lysa upp Västerås City.

– Det är viktigt att vi lyfter fram byggnader som skapar trivsel, säger Niclas Ericsson, ägare och VD för Imperia Fastigheter.

Stora Westmannia ligger invid stadshuset i Västerås och efterlämnar en vacker siluett som speglas i Svartån. Huset byggdes under åren 1886-1888 och bland de första hyresgästerna återfanns bland andra Västerås Sparbank, stadens postkontor samt stadens bildade överklass. Byggnaden var det första huset i Västerås med centralvärme.

Sedan Imperia Fastigheter övertog byggnaden har ett omfattande upprustningsarbete och varsamt renoveringsarbete genomförts. Bland annat har byggnaden fått en ny fasad och på innegården rustas nu det gamla gårdshuset som ska bli fyra nya hyresbostäder.

Fasadbelysningen som nu kommer pryda Stora Westmannia har tagits fram tillsammans med Atelje-lyktan i Stockholm. Samma företag står bakom fasadbelysningen på Grand Hotel och ljussättningen av Kungsträdgården i Stockholm. Resultatet kommer att ge Västerås citykärna mer ljus och liv och förhoppningsvis vara en uppskattad satsning av stadens invånare.

Nästa fastighet i city att belysa är kulturfastigheten Märta 25, som ligger granne med teatern.

– Det pågår nu en stor renovering av fasaden där vi byter till tidsenliga kulturfönster, ger fasaden en ny puts och målar om hela fastigheten. Där ska fasadbelysningen tändas om tre veckor.