Östra Kyrkogatan 3,
 Västerås

Lokal i anrik fastighet

Område
Centrum
Lokaltyp
Kontor
Lokalarea
115 m²
Ledigt från
Omgående
Månadsavgift
Förhandlas
Adress
Östra Kyrkogatan 3
722 15
 Västerås
Avstånd city
0 km
Våning
2 av 3
Internet
Fiber
Parkering
Ja
Område
Centrum
Lokaltyp
Kontor
Lokalarea
115
Ledigt från
Omgående
Månadsavgift
Förhandlas
Adress
722 15
Avstånd city
0 km
Våningar
2 av 3
Internet
Fiber
Parkering
Ja

Om objektet

Välkommen till Borgmästargården med historia från 1600-talet. Byggnaden har renoverats i sin helhet och är idag hem åt både företag och privatpersoner.

Byggnaden har tidigare haft många skepnader men sedan Imperia Fastigheter övertog fastigheten 2017 har byggnaden bitvis renoverats till sin fulla prakt. Lokalen i fråga stod färdig i slutet av 2019 och utmärker sig med fina snickerier och bevarade takhöjd. Har sedan renoveringen nyttjats av en hyresgäst.

Planlösningen består av fyra stora rum där hyresgästen själv kan disponera ytorna som de behagar. Två WC och ett pentry finns i angränsning till hallen.

Omgivning

Borgmästargården ligger med fantastiskt läge intill Stora Torget i Västerås med närhet till allt, på torget har det bedrivits handel sedan början på 1900-talet och gör det än i dag. Inom 10 meter från fastigheten börjar restaurangområdet som finns i city. Fastigheten är omgiven av ett brett utbud av restauranger, livsmedelsbutiker, salonger, shopping, hotell och nöjen. Norr om fastigheten ligger Västerås domkyrka som är Västerås högsta byggnad och uppfördes på 1200-talet, nordost om fastigheten ligger den vackra botaniska trädgården där man träffas av grönområden mitt i stadskärnan.

Kommunikationer

900 meter sydost om Borgmästargården ligger Västerås Centralstation som erbjuder buss- och tågförbindelser till ett flertal städer i landet. Via centralstationen kan du på ett bekvämt sätt pendla till bland annat Stockholm, Uppsala, Eskilstuna och Enköping.

Det är lätt att ta sig runt i staden via kollektivtrafiken och med gångavstånd från fastigheten ligger både Vasagatan och Stora gatan som trafikeras av nästan alla samtliga stadsbussar i staden.

För bilresenärer är närmsta påfart till E18 belägen endast inom 2 kilometer från fastigheten. Med bil kan Västerås flygplats nås inom tio minuter.

Mer om fastigheten

På Östra Kyrkogatan ligger borgmästargården, denna gård var i älskog mördade rådmannen Abraham Adrians ägo under mitten av 1600-talet och senare av rådman Petter Von Werdt och hans son postmästaren Abraham Von Werdt. Dess mest namnkunnige ägare till fastigheten var urkundsförfalskaren Nikolaus Rabenius som var verksam kring mitten på 1700-talet. Han efterträddes av två postdirektörer och samt Patron P.M.Von Unge på Mölntorp som 1850 lät uppföra nuvarande huvudbyggnad på gården. Huset är ett typiskt exempel på finare borgerliga hus från tiden strax före mitten av 1800-talet. Den är byggd i sen Karl Johan-stil och är ett typiskt exempel på borgarkitektur från den tiden, inte minst interiörmässigt. Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde.

På gården fanns även små byggnader innan huvudbyggnaden byggde, detta gjorde att huvudbyggnaden byggdes en bit ut på gatan. Den 26 mars 1968 flyttades huvudbyggnaden in en bit ifrån gatan för att ligga i linje med Stadshotellets fasad och små byggnaderna revs i samband med flytten. Imperia Fastigheter har renoverat byggnaden som omfattar tre våningar – på entréplan och plan 2 återfinns både kontors- och bostadshyresgäster medans plan 3 enbart består av en bostad.

På en skylt på fastigheten kan man läsa: 6 oktober 1991. Gård med minne. I mitten av 1600-talet ägde ”den i älskog mördade” rådmannen Abraham Adrian Huset. Mest namnkunnige innehavaren genom tiderna anses vara urkundsförfalskaren Nicolaus Rabenius verksam kring 1700-talets mitt. Västerås stad har ägt Borgmästargården sedan 1901

Kontaktpersoner

Fler bilder

Karta

Anmäl ert intresse för

Östra Kyrkogatan 3

Intresserad av detta objekt? Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig.

*” anger obligatoriska fält

Vill du kunna se lägenhetserbjudanden och nya bostadsprojekt följ oss i sociala medier*
Villkor*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Fler lokaler

Västerås / 
Centrum
Klaudia 2 / 
170 m² / 
Ledig omgående
Västerås / 
Centrum
Klaudia 2 / 
356 m² / 
Ledig omgående
Västerås / 
Centrum
Klaudia 2 / 
180 m² / 
Ledig omgående
Västerås / 
Centrum
Irma 4 / 
56 m² / 
Ledig 2022-10-01
Västerås / 
City
Klaudia 2 / 
180 – 1 120 m² / 
Ledig omgående
Västerås / 
City
Irma 4 / 
675 m² / 
Ledig omgående